EXPO_ Jean Brusselmans @ Mu.Zee

maandag 16 mei, 2011

 

“Vanaf april tot eind augustus 2011 wordt Jean Brusselmans tentoongesteld in Mu.ZEE te Oostende. Dit is de eerste solotentoonstelling in dertig jaar tijd.

Het vroegere werk van Jean Brusselmans werd vooral gekenmerkt door zowel het realisme als het impressionisme, ook het fauvisme was nooit ver weg in zijn werk. Jean Brusselmans wilde niet onder de noemer ‘expressionist’ gevat worden en toch vertoont hij enige verwantschap met de expressionisten uit zijn tijd. Dit uit zich in het constructivisme van de platgedrukte vormen, die hij gestileerd tot geometrisch op het doek aanbrengt en in het gebruik van heldere, felle kleuren. Brusselmans’ persoonlijke stijl zal vele kunstenaars na 1945, waaronder Roger Raveel, sterk aanspreken.
 
Deze tentoonstelling is geen retrospectieve maar legt vooral het accent op de avant-gardejaren, meer bepaald de tweede helft van de jaren 1920 en de jaren 1930, met ruime aandacht voor zijn tekeningen. Vanaf de jaren 1930 ontwikkelde hij echter zijn eigen stijl, en het is net die periode 1930-1940 die Mu.ZEE in Oostende tentoonstelt. De verhaallijnen worden via enkele sleutelwerken uitgezet.  De keuze van deze sleutelwerken werd ingegeven door de manier waarop Jean Brusselmans de geschilderde werkelijkheid wist weer te geven.”

Interessante tentoonstelling. Maar MuZee is ook de moeite waard voor een paar absoluut prachtige werken van Spilliaert. Een paar prachtige werken van Van Severen. En nog veel meer schoons in de permanente collectie. Een must voor zij die van Belgische abstracte kunst houden.

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: